Wie is de groenste energieleverancier?

 

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp en daarom willen steeds meer mensen groene energie afnemen. Maar hoe weet je nu welke energieleverancier ├ęcht groen is? En wat is het verschil tussen groene stroom en grijze stroom?

Groene stroom wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon, waterkracht, biomassa of geothermie. Bij de opwekking van deze energiebronnen komt nauwelijks CO2 vrij en daarom wordt het als duurzaam beschouwd. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en kolen. Bij de opwekking van deze energiebronnen komt veel CO2 vrij en daarom wordt het als niet-duurzaam beschouwd.

Energieleveranciers kunnen zichzelf als groen profileren, maar hoe weet je nu of dit ook echt zo is? De meest betrouwbare manier om dit te achterhalen is via de garanties van oorsprong (GVO’s). Deze certificaten bewijzen dat de groene stroom echt duurzaam is opgewekt en afkomstig is van hernieuwbare bronnen. De energieleveranciers kopen deze certificaten in bij de producenten van duurzame energie.

Maar welke energieleverancier is dan het groenst? Er zijn verschillende onderzoeken die dit jaarlijks uitzoeken. Een bekend voorbeeld is de jaarlijkse Stroomranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise. In deze ranking wordt gekeken naar de duurzaamheid van de stroomproductie van energieleveranciers en de investeringen in duurzame energie. Uit de Stroomranking 2021 blijkt dat Pure Energie, Qurrent en Vandebron het groenst zijn.

Naast deze ranking zijn er ook nog andere factoren waar je op kunt letten bij het kiezen van een groene energieleverancier. Kijk bijvoorbeeld naar het energielabel van de leverancier, de samenstelling van de energiemix en het beleid op het gebied van duurzaamheid. Zo kan het zijn dat een energieleverancier een groter aandeel grijze stroom heeft, maar wel investeert in duurzame projecten of zich inzet voor het verminderen van CO2-uitstoot.

Kortom, er zijn verschillende manieren om te achterhalen welke energieleverancier het groenst is. Kijk hierbij niet alleen naar de energiemix, maar ook naar de investeringen in duurzame energie en het beleid op het gebied van duurzaamheid. Zo kun je als consument een bewuste keuze maken voor groene energie en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *