Groene stroom of grijze stroom afsluiten?

 

Bij het afsluiten van een energiecontract wordt er vaak gesproken over groene en grijze stroom. Maar wat houden deze begrippen nu eigenlijk in en welke keuze kun je het beste maken voor een duurzame toekomst?

Grijze stroom wordt opgewekt door middel van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Deze vorm van energieopwekking is erg belastend voor het milieu en draagt bij aan de klimaatverandering. Daarnaast is grijze stroom eindig en zal de voorraad in de toekomst opraken.

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen, zoals wind, water en zon. Dit is een duurzame vorm van energieopwekking en draagt niet bij aan de klimaatverandering. Daarnaast zijn deze bronnen onuitputtelijk en zal de voorraad nooit opraken.

Het afsluiten van groene stroom lijkt dus een logische keuze voor een duurzame toekomst. Echter, er zit een addertje onder het gras. In Nederland wordt namelijk nog steeds grijze stroom opgewekt, en deze stroom wordt vermengd met de groene stroom. Hierdoor kan het zijn dat je uiteindelijk toch nog grijze stroom gebruikt, terwijl je een contract hebt afgesloten voor groene stroom.

Gelukkig zijn er steeds meer energieleveranciers die garanderen dat hun groene stroom ook echt groen is. Deze leveranciers wekken zelf duurzame energie op of kopen deze in bij duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonneparken. Door te kiezen voor een energieleverancier die 100% groene stroom garandeert, kun je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Naast het afsluiten van groene stroom, kun je ook nog op andere manieren bijdragen aan een duurzame toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het besparen van energie door het isoleren van je woning en het gebruik van energiezuinige apparaten. Ook kun je ervoor kiezen om zelf energie op te wekken, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen.

Kortom, het afsluiten van groene stroom is een goede stap naar een duurzamere toekomst. Let hierbij wel op dat je kiest voor een leverancier die 100% groene stroom garandeert. Daarnaast kun je nog op andere manieren bijdragen aan een duurzame toekomst, zoals het besparen van energie en het opwekken van je eigen energie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *